notice
google_login_not_set
picture

Vinice v novém světle: Význam vegetace v meziřadí

Radek Foukal | 12. 07. 2024

Aktie

Ozelenění vinic, tedy vysazování a udržování vegetace v meziřadí, je praxí, která se stále více dostává do popředí v kontextu moderního vinařství. Do našich vinic cíleně sejeme bylinné směsi již druhým rokem. Podívejme se blíže na to, proč je třeba vinice ozelenit a jaké konkrétní výhody z toho plynou.

Výhody ozelenění ve vinicích

Zlepšení kvality půdy

Ozelenění přispívá k provzdušnění a zvýšení obsahu organické hmoty v půdě. Rostliny a jejich kořeny zlepšují strukturu půdy, což umožňuje lepší zadržování vody a živin.

Eroze a ochrana půdy

Vegetace mezi řadami révy snižuje erozi půdy, která je způsobena větrem a deštěm. Kořeny rostlin pomáhají udržet půdu na místě a tím zabraňují jejímu odplavování. To je zvláště důležité v oblastech s prudkými svahy.

Biodiverzita

Ozelenění podporuje biodiverzitu vinic. Květiny a byliny přitahují různé druhy hmyzu, včetně přirozených predátorů škůdců vinné révy. Tento přístup může snížit potřebu chemických pesticidů, čímž se vinice stává ekologičtější.

Regulace mikroklimatu

Vegetace v meziřadí může pomoci regulovat mikroklima ve vinici. Rostliny mohou snižovat teplotu půdy v horkých letních měsících, čímž se minimalizuje stres révy a zlepšuje její růst.

Omezení růstu plevelů

Zelený pokryv napomáhá omezit růst plevelů, které by jinak mohly konkurovat vinné révě v boji o vodu a živiny. Správně vybrané druhy rostlin mohou efektivně vytlačit nežádoucí plevele.

 

Proč je třeba vinice ozelenit?

Vzhledem k výše uvedeným výhodám je zřejmé, že ozelenění vinic přináší mnoho přínosů. Kromě ekologických výhod, jako je zlepšení kvality půdy a podpora biodiverzity, má ozelenění i ekonomické aspekty. Snížení potřeby chemických hnojiv, úsporou pohonných hmot, které se pojí s likvidací plevele a v neposlední řadě také úspora času.

Dále, v kontextu změny klimatu a častějších extrémních povětrnostních jevů, je ozelenění způsobem, jak zvýšit odolnost vinic vůči těmto výzvám. Vzhledem k těmto výhodám je zřejmé, že ozelenění vinic je nejen prospěšné, ale i nezbytné pro udržitelnost v budoucnosti.

Interessiert Sie mehr
vom Hintergrund des Weinherstellung ?

Novinky do vašeho
mailboxu?