O vinařství

V rodinné vinařské tradici pokračuje dnes již pátá generace. Od roku 2006 se věnujeme vinařství profesionálně.

Hrozny jsou pěstovány dnes již na 3 ha vlastních vinic, většinou nově vysázených po roce 2000, vše v katastru obce Rakvice. Smluvně jsou další hrozny nakupovány od malopěstitelů. Odrůdové zastoupení je pestré, z bílých například Veltlínské zelené, Ryzlink vlašský, Rulandské šedé, Rulandské bílé, Ryzlink rýnský, Hibernal, Děvín, Pálava, Tramín. Z červených to jsou Rulandské modré, Cabernet Moravia, Dornfelder, Blauburger a od roku 2015 také Merlot. Nově bylo vybudováno také sklepní hospodářství.

V postupech vinifikace se mísí tradice s moderními poznatky – hrozny se lisují na pneumatickém lisu, mošty se odkalují, kvašení probíhá při řízené teplotě. Modré odrůdy se nakvášejí v otevřených kádích, je u nich cíleně prováděna jablečno-mléčná fermentace. Velký důraz je kladen na zachování odrůdového charakteru jednotlivých vín, proto nejsou zásadně používány žádné ušlechtilé kvasinky.

V plánech vinařství je postupné pořizování dalších technologií a dokončení obnovy přestárlých vinic. Celý podnik by se ale měl udržet i do budoucna v malém rodinném měřítku.