O vinařství

V rodinné vinařské tradici pokračuje dnes již pátá generace. Od roku 2006 se věnujeme vinařství profesionálně.

Hrozny jsou pěstovány dnes již na 3,5 ha vlastních vinic, většinou nově vysázených po roce 2000, vše v katastru obce Rakvice. Smluvně jsou další hrozny nakupovány od malopěstitelů. Odrůdové zastoupení je pestré, z bílých například Veltlínské zelené, Ryzlink vlašský, Rulandské šedé, Rulandské bílé, Ryzlink rýnský, Hibernal, Děvín, Pálava, Tramín. Z červených to jsou Rulandské modré, Cabernet Moravia, Dornfelder, Blauburger a od roku 2015 také Merlot. Nově bylo vybudováno také sklepní hospodářství.

V postupech vinifikace se mísí tradice s moderními poznatky – hrozny se lisují na pneumatickém lisu, mošty se odkalují, kvašení probíhá při řízené teplotě. Modré odrůdy se nakvášejí v otevřených kádích, je u nich cíleně prováděna jablečno-mléčná fermentace. Velký důraz je kladen na zachování odrůdového charakteru jednotlivých vín, proto nejsou zásadně používány žádné ušlechtilé kvasinky.

V plánech vinařství je postupné pořizování dalších technologií a dokončení obnovy přestárlých vinic. Celý podnik by se ale měl udržet i do budoucna v malém rodinném měřítku.